Австралия вдига песнионната възраст

Коментар на Пол Алън от Bloomberg на новия бюджет

14.04.2014 | 10:14
Австралия вдига песнионната възраст

Австралийското правителство е на път да наруши предизборно обещание като вдигне пенсионната възраст, казва в коментара си Пол Алън.

Песнионна система

Активно се обмисля повишаване на възрастта за пенсиониране в Австралия, след като преди изборите премиерът Тони Абът каза, че пенсионната система няма да се пипа. Ясно е, че трябва да се направи нещо за пенсиите, казва Алън. Разходите за финансиране на системата в момента расте с 11% годишно и се очаква да стигне 60 млрд долара до 10г.

Австралийското население остарява и остава в добро здраве. Броят на хората на възраст между 65 и 84 се очаква да се удвои до 2050. Броят на хората над 85г. ще се увеличи четири пъти за същия период.

Австралийските пенсионни фондове се очаква да отделят до две години 60% от инвестициите си в акции на чуждите пазари, където сега имат 48%, смята Мартин Гос, инвестиционен консултант от Towers Watson & Co. Австралийският пазар не може да поеме повече, казваГос.

Наука и изследвания

Има още една област, за която започна да се говори - CSIRO - Организацията на Британската общност за научни и индустриални изследвания. Техният бюджет най-вероятно ще бъде намален с около 150 млн долара, ако можем да вярваме на местните медии. Това е около една пета от субсидията.

Също така и старите любимци, публичната телевизия ABC и SBS също се говори открито, че ще бъдат с намалено финансиране, казва Алън. Нито една от компаниите не е доволна от това.

След един месец, на 13 май, бюджетът на Австралия ще бъде внесен в парламента.

Подробности - във видеото.