МВФ-СБ: Украйна може да навреди на световната икономика

Финансовите министри от Г20 обещаха да подкрепят помощта от 27 млрд долара

13.04.2014 | 07:43
МВФ-СБ: Украйна може да навреди на световната икономика

Участниците в Пролетната среща на Световната банка и МВФ изразиха тревога, че кризата в Украйна може да навреди на световната икономика, но не успяха да се споразумеят по конкретни действия за насърчаване на растежа.

Приветстваме продължаващата подкрепа на Световната банка и МВФ за Украйна, предвид проблемите, пред които е изправена страната“, е записано в комюникето от Пролетната среща, публикувано на сайта на Световната банка

Финансовите министри и централни банкери от Г20, провеждащи паралелна среща във Вашингтон, обещаха да подкрепят помощта от 27 млрд долара за Украйна, дори и Русия да продължава да заплашва своя съсед.

Това включва заем от 14-18 млрд долара от МВФ, пакет, който трябва да се одобри официално в края на април или началото на май.

Реза Мохадам, директор на европейския отдел на МВФ изрази надежда, че други страни и институции ще окажат също финансова помощ.

 

Украйна се нуждае от 35 млрд долара, по изчисления на Министерството на финансите от Киев, за да възстанови икономиката си. Пред 2014 страната трябва да плати около 10 млрд долара по външния дълг, а през 2015 – още около 9 млрд долара.

 

Вижте изказването на Марио Драги, управител на ЕЦБ от Пролетната среща на МВФ-СБ в статията на Инвестор.

За телефонния разговор Кери-Лавров - от видеото