fallback

ВТБ се оплака от BoE

Вторият по големина руски кредитор е изправен пред натиск в Лондон от страна на британските регулатори заради украинската криза, твърди Андрей Костин

12.04.2014 | 12:37

Вторият по големина руски кредитор, ВТБ е изправен пред натиск в Лондон от страна на британските регулатори заради украинската криза, твърди председателят й, Андрей Костин, цитиран от Bloomberg.

„Тук има ясен политически мотив“, заяви Костин в Москва, критикувайки BoE заради изисквания, които надхвърляли според него надзорните й функции. Костин каза, че британският регулатор „оказва много силен натиск в последните седмици“ над VTB Capital Plc, инвестиционният клон на банката в Лондон, цитирани от Известия и потвърдени от пресофиса на банката в Лондон.

Костин, бивш съветски дипломат в Лондон, предупреди по-рано този месец, че Русия е в състояние на Студена война със САЩ и Европа и всичките й банки са заплашени от санкции.

 

BoE отправи допълнителни изисквания към лондонския клон на ВТБ относно капиталовите нива и контрола на ликвидността, заяви главният финансов директор Хебрет Мус.

Говорител на BoE отказа коментар за Bloomberg.

Натискът на британските регулатори за увеличаване на капитала намалява печалбата на чуждестранните банки, опериращи от Лондон, заяви Атанас Бостанджиев, ръководител на международния бизнес на ВТБ през ноември. Базираната в Москва VTB Capital има офиси в Лондон, Ню Йорк, Хонконг, Дубай и Сингапур.

Костин обвини САЩ и в използване на „финансово оръжие“ за постигане на политически цели, имайки предвид как Visa и MasterCard изключиха от системите си клиентите на Банк Росия след влизане в сила на американските санкции.

Още по темата – във видеото.

fallback
fallback