Управляващите в Гърция обмислят пласиране на облигации

Премиерът Андонис Самарас прави опит да увеличи популярността си преди евроизборите, коментира Дейвид Туид от Bloomberg.

09.04.2014 | 16:10 Редактор: Мариета Иванова
Управляващите в Гърция обмислят пласиране на облигации

Новините около намеренията на Атина да се върне на пазара като пласира облигации стават все повече. Още преди седмица се заговори, че  Атина смята да се опита да се върне на пазара, за да продаде облигации за около 2 млрд. евро с петгодишен матуритет, коментира Дейвид Туид от Bloomberg Television. Той допълва, че лихвата за гръцките облигации трябва да е между 5,3 и 5,4%.

Тиуд припомня, че сега гърците пак ще плащат много повече от Португалия, Ирландия и другите страни, които скоро се върнаха на пазара.

Експертните оценки сочат, че успех за Атина ще е ако изобщо успее да пласира облигации.

„Гръцката икономика не се е възстановила съвсем. Хората се питат дали ще излезе от рецесията тази година или не“, коментира Тиуд. Според него една от причините управляващите в Гърция да искат да се върнат на облигационния пазар са предстоящите избори за Европарламент през май.

„Представете си, че премиерът Андонис Самарас може да каже нещо от рода на - ето, вижте, чуждестранните инвеститори се връщат и купуват нашите облигации. Това е много силно послание, което може да отправи към своя електорат, особено в момент, когато коалицията сякаш виси на едно много тънко мнозинство. Рискът е да влязат на тези европейски избори и да се изправят срещу опозицията, която да се представи твърде силно. Как след това премиерът Самарас ще излезе и ще каже - имаме мандат да управляваме, ако спечели само едно-две места“, коментира още  Тиуд.

Вижте цялото интервю от видео файла.