fallback

Рекорден ръст на помощта за развиващите се страни с 6.1% за 2013

Данни на ОИСР от 8 април 2014

08.04.2014 | 15:22 Автор: Ирина Георгиева

Дарители са осигурили общо 134,8 милиарда долара нето като официална помощ за развитие.

Помощта за развитите страни е нараснала с 6,1% през 2013г., за да достигне най-високото си ниво, регистрирано някога. Дарители са осигурили общо 134,8 милиарда долара нето като официална помощ за развитие, отбелязвайки скок след две години спад. Причината две години да се отбелязва понижение е, че много правителства засилваха разходите си за чуждестранна помощ.

Помощта за развитие може да се увеличи двойно и след това да се стабилизира, отбелязва в годишният доклад на Комитета за развитие към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Експертите се опасяват, че все по-малко средства да се отделят за най-нуждаещите се страни - на юг от Сахара.

„Окуражаващо е да се види как правителствата увеличават отново бюджетите си за развитие на фона на финансовите ограничения, пред които са изправени в момента”, заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия. „Сериозен проблем обаче е, че спада помощта към някои от най-нуждаещите се страни. Трябва да обсъдим този проблем другата седмица в Мексико, където ще има заседание на Глобалното партньорство за ефективно сътрудничество за развитие.”

Какви са ключовите цифри през 2013 г.  за помощ при развитите страни?

Исландия, Италия, Япония, Норвегия и Великобритания са сред 17-те от 28 страни членки на Комитета за подпомагане на развитието, които са успели да увеличат средствата си за развитие.11 от тях обаче отчитат спад - Канада, Франция и Португалия.. Средствата за развитие от Комитета за подпомагане на развитието възлизат на 0,3% от БВП. Пет страни успяха да достигнат дългогодишната цел на ООН за съотношение между Растеж на националните доходи/ БВП от 0.7%.

Помощта  за развиващите се страни стабилно нарастваше от 1997 г. до първият си връх през 2010 година. През 2011г. и 2012г. равнищата спаднаха, тъй като много правителства взеха мерки за строги икономии и приготвиха бюджетите за помощи.

Най-големите дарители са били Съединените щати, Обединеното кралство, Германия, Япония и Франция. Дания, Люксембург, Норвегия и Швеция, продължават да надвишават целта от 0,7% Растеж на националните доходи/ БВП. Холандия падна под 0,7% за първи път от 1974 г. насам.

fallback
fallback