fallback

ЦКБ е от първите банки в България, които предлагат MasterCard PayPass

Дебитната карта от висок клас е снабдена с нова функционалност за извършване на безконтактни плащания

07.04.2014 | 15:24 Автор: Елена Кирилова

Централна Кооперативна Банка (ЦКБ) е една от първите банки в България, които започнаха да предлагат новия картов продукт MasterCard® PayPass™. Това е дебитна карта от висок клас, снабдена с нова функционалност за извършване на безконтактни плащания. Картите Debit MasterCard PayPass предизвикаха голям интерес, а също така и някои въпроси относно това с какво Debit MasterCard PayPass е по-различна от картата Maestro. В следващите редове ще се опитаме да отговорим на този въпрос.

Debit MasterCard е карта от дебитен тип, която е от по-висок клас в сравнение с картите Maestro. Може да се направи аналогия с различните нива на кредитните карти – Debit MasterCard е от по-висок клас спрямо Maestro, приема се по-добре и е по-престижна. Тя е по-нова като вид карта за българския пазар и покрива както традиционните, така и по-новите форми на плащания с карти.

Освен това Debit MasterCard е с по-широко приложение в сравнение с карта Maestro. Тя може да се ползва свободно за плащания в интернет (на всички сайтове, приемащи карти MasterCard), както и при всички останали търговци, които приемат плащания с кредитни карти MasterCard. Потребителите ползват дебитна карта, която захранват със собствени средства, а в същото време могат да бъдат уверени, че картата се приема навсякъде, където фигурира логото на MasterCard. Като характеристики и възможности за ползване Debit MasterCard се доближава повече до кредитните карти – с нея могат да се правят резервации за хотели, екскурзии, Rent-A-Car, както и да се извършват други плащания, които не са достъпни с дебитните карти Maestro.

ЦКБ стартира издаването на картите Debit MasterCard в комбинация с новата безконтактна технология, която позволява транзакцията да се извърши само чрез доближаване на картата до ПОС устройството. С безконтактните карти могат да се извършват и стандартните контактни транзакции на банкомати, ПОС терминали и в интернет, но също така и бързи, сигурни и удобни безконтактни плащания при търговци.

Безконтактните транзакции, както и всички други плащания с картата Debit MasterCard от ЦКБ, са без такса за клиентите, което я отличава от картата Maestro. Картата Debit MasterCard е подходяща както за хората, които ползват банковата си карта основно за теглене на банкомат, така и за всички потребители, които желаят да пазаруват в интернет, да плащат свободно в страната и чужбина, да пазаруват без такси навсякъде и които не желаят да рискуват, като носят големи суми в брой.

Благодарение на технологията за криптиране, безконтактната карта е също толкова сигурна, колкото и стандартните карти с чип. При безконтактните транзакции картата остава в ръцете на клиента по време на извършване на плащането, което ги прави дори по-сигурни от другите видове плащания с банкови карти.

Очакванията на банките и картовата организация MasterCard са картите Debit MasterCard да стават все по-популярни и търсени от потребителите, благодарение на предимствата, които притежават.

fallback
fallback