Стойнев: Изоставането в привличането на чужди инвестиции през 2013 е преодоляно

Подобрената прогноза на финансовото министерство за ръст от 2.1% през 2014 г. е логична, коментира икономическият министър

05.04.2014 | 17:15 Редактор: Мариета Иванова
Стойнев: Изоставането в привличането на чужди инвестиции през 2013 е преодоляно

Изоставането в привличането на преки чуждестранни инвестиции за 2013  категорично е преодоляно, коментира в Бургас икономическият министър Драгомир Стойнев. Той посочи, че е нормално финансовото министерство да ревизира прогнозата за ръст от 1.8% на 2.1% с оглед на предприетите действия от страна на правителството през последните 10 месеца. Той посочи още:  „Данните от статистиката ясно потвърждават положителния резултат от усилията, които полагаме. За третото тримесечие на 2013 година икономическият растеж е 1,1%, за четвъртото тримесечие той е 1,6%. За 2013 година категорично наваксахме изоставането в привличане на преки чуждестранни инвестиции”.

Във връзка с изпратеното писмо от еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер министър Стойнев потвърди, че ще приеме поканата за разговор и отрече в него да става въпрос за наказателни процедури от Брюксел.

 „Във вчерашното писмо никъде не е казано, че ще има ясни и категорични санкции за България”, коментира министърът на икономиката.
Стойнев съобщи още, че работниците от "Ремотекс" ще бъдат назначени на работа в "Мини Марица Изток", но държавата няма как да се ангажира с предприятието, защото то е натрупали огромни дългове и има липсващи документи.

„Държавата взема работниците, но не взема предприятието,” заяви той.

Министърът посочи, че правителството работи с конкретни проекти от важно стратегическо значение за страната. Един от тях бил "Южен поток", който по думите му е от национално значение.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Dimitrieva
преди 10 години
Трябва много да се постараят Сигнализирай за неуместен коментар