Днес е последният ден от стачката в Lufthansa

Загубите за авиокомпанията от тридневния протест вероятно ще достигнат десетки милиони долара.

04.04.2014 | 12:17 Редактор: Мариета Иванова
Днес е последният ден от стачката в  Lufthansa

Днес е последният ден на тридневната стачка в Lufthansa. Германската авиокомпания отмени около 3800 полета. Половин милион пътници се оказаха потърпевши. Стачката, която може да струва на компанията десетки милиони долара, засегна също и товарното подразделение Lufthansa Cargo и нискобюджетната дъщерна компания Germanwings.

Профсъюзът на пилотите поиска повишение на работната заплата и подобряване на условията на труд. Стачката на пилотите бе определена като най-голямото ефективно протестно движение, провеждано досега в сектора на въздушния транспорт в Германия.

От  Lufthansa предприеха кампания по информиране на пътниците чрез текстови съобщения и e-mail-и относно промените в графика на полетите и да предлагат алтернативни полети с други авиолинии.

Предложението на ръководството на компанията бе да се вдигнат заплатите с 1.2% от октомври тази година и с още 0.5% догодина. Синдикатите обаче поискаха 5.2% повече за екипажите и наземния персонал на Lufthansa Cargo, Lufthansa Technik, Lufthansa Systems, кетъринг поделението LSG Sky Chefs и наземния персонал плюс гаранции за работните места.