fallback

Депутатите отложиха гласуването на промените в Закона за енергетиката

Поправките включват възможност за отлагане плащането на сметки за ток и газ.

03.04.2014 | 17:36 Автор: Мариета Иванова

След тричасови дебати депутатите отложиха за утре гласуването на двата проекта за промени в Закона за енергетиката. Поправките, предложени от депутатите на левицата Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, включват, че ако сметката ни за ток или природен газ е с 50% над средната за последните шест месеца, можем да не я плащаме, докато не приключи насрочена проверка. Друга промяна е свързана с изграждането на "Южен поток", като се прави опит да се извади газопроводът от обхвата на Третия енергиен пакет на Европейския съюз.

Законопроектът предвижда промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че проектът "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор. Това би изключило проекта от нормите на Третия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тръбата да бъде използвана и от други доставчици, а не само от Газпром. Изискването е всички доставчици да имат право на достъп до енергийната мрежа в целия ЕС. Още в събота ЕК поиска обяснения от България за готвените промени.

С измененията се премахва таксата за повторно включване на тока при прекъсване на снабдяването заради неплатени сметки. Предвижда се още Енергийният регулатор да има право да променя цената на тока веднъж на три месеца, което опозицията оспорва.

 

fallback
fallback