fallback

Лагард: Световната икономика може още години ще бележи минимален ръст

Шефът на МВФ призова страните с най- големи икономики да вземат спешни мерки за ускоряване на растежа.

03.04.2014 | 10:19 Автор: Мариета Иванова

Световната икономика може още дълги години да бележи минимален растеж, заяви директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Тя допълни още,че водещите световни сили трябва да вземат спешни мерки, за да ускорят растежа на икономиката в глобален план.

Шефът на МВФ е на мнение, че са необходими смели политики за подсилване на икономическата експанзия. Тя посочи, че страните трябва да имат общ подход за предприемане на най-добрите политически мерки, за да се избегнат години на бавен и дори нулев растеж.

По думите й Европейската централна банка и Японската централна банка трябва да продължат със стимулите си, за да се преборят с упорито ниската инфлация. Правителствата по света пък трябва да преструктурират своите икономики, за да се избавят от високата безработицата и да намалят големите си дългове. Според Лагард Европа се нуждае от допълнително смекчаване на паричната политика, включително и чрез неконвенционални мерки. Тя също така предупреди, че икономическата и политическа криза в Украйна може да натежи на глобалните икономически перспективи, ако не се управлява добре. По думите ? продължаващите заплахи за световната икономика показват необходимостта от по-решителни стъпки за засилване на конкурентоспособността в развиващия се свят.

"Това означава повече и по-добре насочени инвестиции, повече реформи на пазара на труда и повече реформи в пазарите на стоки и услуги," каза още шефът на Международния валутен фонд. - "Възстановяването е според очакванията, но е твърде бавно", посочи управляващият директор на институцията.

Изявлението дойде близо седмица преди пролетната среща на финансовите министри и централните банкери, която традиционно се провежда в Балтимор, щата Мериленд.

 

fallback
fallback