Възстановяването на пазара на труда в ЕС остава слабо

Финансовото състояние на домакинствата продължава да се влошава, показва анализ на Европейската комисия

31.03.2014 | 17:34 Редактор: Боян Христов
Възстановяването на пазара на труда в ЕС остава слабо

Европейската икономика показва признаци за съживяване – през четвъртото тримесечие на 2013 година брутният вътрешен продукт на ЕС се покачва с 0,4%. Това обаче все още не оказва влияние върху пазара на труда, сочи тримесечният преглед, изготвен от Европейската комисия.

Според статистиката, цитирана от комисията, през третото и четвъртото тримесечие на миналата година заетите в общността растат с едва по 0,1 на сто. Нивата на безработицата остават рекордно високи – към края на януари 2014 година без работа в ЕС са 26,2 млн. души, или 10,8% от трудоспособното население.

Данните показват, че слаб ръст на заетостта има в сектора на търговията, а в промишлеността и строителството съкращаването на работни места се забавя. На този етап обаче е твърде рано за заключения дали икономическият ръст в ЕС е съпроводен и с възстановяване на пазара на труда.

В последните месеци заетостта остава под целта от 70%, определена от ЕК. Заети в ЕС са 68,3% от трудоспособното население.

Това, което тревожи експертите в Брюксел, са и задълбочаващите се финансови трудности на домакинствата в ЕС. През 2013 година реалният брутен разполагаем доход продължава да намалява, макар и темпото да се забавя.

От 2010 година обаче гражданите на общността изпитват непрекъснати финансови затруднения. В последните месеци се налага да прибягват до спестяванията си дори и за да покрият ежедневни разходи. Според цитираните данни 12% от домакинствата в общността харчат от спестяванията си, за да плащат месечните си сметки. В същото време 5% от европейските домакинства трупат задължения именно защото не могат платят разходите си.

На този фон делът на домакинствата, заплашените от бедност и социално изключване, като средна стойност в ЕС се запазва относително устойчив през 2013 година. На национално ниво обаче има държави, където заплахата от увеличаването на бедността расте през последните години, макар и преди кризата нивата й да са били ниски. Пример за това е Гърция, както и някои източноевропейски държави, се казва още в доклада на ЕК.

Младежката заетост продължава да бъде сериозно засегната от кризата, показва още проучването. Към края на януари 2014 година безработни са 23,4%, или общо 5,6 млн. младежи (на възраст между 14 и 25 години). През 2013 година само една трета от младите хора в тази възрастова група имат работа, като голяма част от тях заемат длъжности на половин работен ден или по временна заетост.

Повече икономически новини четете в Investor.bg