fallback

Гърция прие ключова реформа за банковите регулации

Депутат от управляващата коалиция гласува против и беше изключен от групата на „Нова демокрация“.

31.03.2014 | 12:23 Автор: Мариета Иванова

Гръцкото правителство прие ключова реформа за банковата регулация, която ще позволи на страната да получи следващия транш от спасителната програма. Депутат от редиците на управляващите гласува против, след което беше отстранен от парламентарната група на „Нова Демокрация“. По този начин управляващото мнозинство вече се крепи само на един глас. Освен депутатът от управляващата партия Никитас Какламанис, отказал да подкрепи реформата, народни представители от коалиционния партньор ПАСОК, сред които и Георгиос Папандреу, също изразиха резерви срещу банковите регулации. Новите норми  установяват правилата за увеличаване на капитала на банките с пари на данъкоплатците. По време на дебатите, финансовият министър Янис Стурнатас заяви, че Гърция е на път да обърне лошата страница и да застане на крака отново.

„Разбира се, този успех е факт след много грешки и несправедливости. Признаваме това! Но дължим тези усилия на нашите граждани. Готови сме на конструктивни дискусии по всеки въпрос, за да планираме по-добро бъдеще. След 10 години Гърция ще бъде една от най-добре развитите културно, политически и икономически държави“, заяви Стурнарас.

Приемането на реформата означава, че Гърция ще получи свежи пари и ще може да погаси дългове на стойност над 9 млрд. евро, които имат падеж през месец май.

В неделя социологическо проучване за пръв път даде преднина на управляващата партия „Нова демокрация“, пред най-голямата опозиционна партия „Сириза“.

fallback
fallback