Държавата поема ЕРП-тата?

Стойнев пак плаши енергодружествата с отнемане на лиценза

17.03.2014 | 16:01 Редактор: Ралица Пейчева
Държавата поема ЕРП-тата?

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране има намерение в сряда да стартира процедура по отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. Това съобщи в пловдивското село Радиново енергийният министър Драгомир Стойнев.

ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-про дължат 320 милиона лева на НЕК, заедно с дълга на Топлофикация София задълженията към Националната енергийна компания възлизат на близо 1 милиард лева.

Най-големият длъжник е ЕВН. „Фактурата за месец февруари е 67 милиона лева, те не са платили нищо. Другите дружества са си прихващали определени суми – с по 15-20 милиона лева по-малко, докато ЕВН са категорични – те спират да плащат”, заяви пред журналисти Драгомир Стойнев. 

Енергийният министър обясни, че трите електроразпределителни дружества в България не заплащат сумите към Националната електрическа компания, защото компенсират собствени разходи. Той е категоричен, че действията им са незаконни и че ще сезира главния прокурор, ако до утре не се извършат плащанията към НЕК. 

„Ако се стигне до този вариант за отнемане на лицензи, държавата може да придобие и трите електроразпределителни дружества”, категоричен е министърът. 

По неговите думи ДКЕВР и писмата от НЕК, които са изпращани, не стряскат ЕРП-тата и тяхната цел била да дестабилизират енергийната система.

„Системата е част от националната сигурност, затова държавата е длъжна да предприеме действия”, смята още Стойнев. 

От ЕВН пък коментираха, че спазват всички изисквания на закона и че се издължават в срок на Националната електрическа компания.

„Мога да коментирам като цяло нашите действия, а те както преди, така и сега съответстват на българското законодателство и регулаторната рамка”, заяви пред Dnes.bg говорителят на ЕВН-България Петър Костадинов. 

Министър Стойнев е категоричен, че до крайната мярка ще се стигне, ако ЕРП-тата не върнат дължимите пари, докато трае процедурата по отнемане на лицензите. Той заяви още, че правителството ще подкрепя чуждите инвеститори, които не тълкуват сами закона.