Годината започва с лек ръст за икономиката

Оптимизмът на мениджърите в производството се запазва и през февруари, сочат данните на НСИ.

10.03.2014 | 17:03 Редактор: Мариета Иванова
Годината започва с лек ръст за икономиката

Годината започва с лек ръст за икономиката, показват данните на Националната статистика за търговията на дребно, индустриалното производство и строителството. През януари 2014 обемът на индустриалното производство расте с 1,4% на месечна и с 2,3% на годишна база. Оптимизмът на мениджърите в производството се запазва и през февруари, а търговията на дребно расте за седми пореден месец.

Сред секторите, в които производството бележи ръст на годишна база към януари 2014, са: автомобилният– с 48.5%, печатните услуги – със 17,5%, машиностроенето – с 16,3%, фармацията – с около15%.

Позитивните нагласи за родното производството преобладават. За съществен ръст на икономиката обаче е необходимо и повишаване на потреблението. Преди това „хората трябва се почувстват уверени за работата си“, коментира председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

Само за година назад търговията на дребно е нараснала с 5,5 на сто. В първия месец на 2014 спрямо същия на 2013 се увеличават продажбите на компютри и мобилни телефони - с 13,8%, на битова техника и мебели – с около 12%, и на лекарства – с близо 10 процента.

Надежда за оптимизъм дават и прогнозите на търговците на дребно за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Още по темата вижте от репортажа.