Жени заемат едва 7% от ръководните постове в бизнеса в България

15% от представителите в бордовете на компаниите у нас са жени.

10.03.2014 | 16:01 Редактор: Мариета Иванова
Жени заемат едва 7% от ръководните постове в бизнеса в България

Около 15% от представителите в бордовете на компаниите у нас са жени, показва подучване на „Съветa на жените в бизнеса в България”.

Данните сочат, че на ръководни постове са около 7% от представителите на нежния пол. В Народното събрание женското присъствие е около 25 процента.

Данните сочат, че възвращаемостта на компаниите е по-висока, ако в борда на директорите има жени. При продажбите това е средно с 42 на сто, при инвестициите като цяло - с 66 на сто, а на капитала с 53%.

Анализ на Световната банка показва, че премахването на дискриминацията между мъже и жени може да повиши ефективността на един служител с до 40 процента.

Всички тези факти са мотивирали изявени мениджъри у нас да създадат Лидерска академия, в която жени, занимаващи се с бизнес, напълно безплатно, в продължение на година да подобрят мениджърките си умения.

Кандидатури за Лидерската академия ще се приемат до 15 април на сайта на списание „Мениджър“. Избраните кандидати ще бъдат поканени да се включат в академията през май 2014 година.