Облекчените условия за кредит - само за новите договори с банките

ГЕРБ с известни резерви към промените в закона.

07.03.2014 | 15:54 Редактор: Мариета Иванова
Облекчените условия за кредит - само за новите договори с банките

Облекчените условия за кредитите, които парламентът прие на първо четене с промени в Закона за потребителския кредит, ще важат само за новите договори  с банките. Това  обясни депутатът от БСП Румен Гечев, който е сред вносителите на законовите поправки.

Промените предвиждат предсрочно погасяване без наказателна лихва на жилищни и ипотечни кредити след първата една година, а през първата година наказателната лихва да не може да е над 1%, пише Dnes.bg.

Забранява се на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисиони за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

„България е последната страната в Европейския съюз, която сваля бариерите със задължителните такси. По този начин банковата ни среда са доближава до банковите параметри в Европейския съюз”, заяви Гечев.

Според него е възможно и вече отпуснатите кредите да бъдат преразгледани, защото се променя пазарната среда, въпреки че новият закон ще важи само за новите кредите.

„Не забраняваме на двете свободни страни - банките и клиентите им, ако решат, да предоговорят условията на заемите”, каза още Гечев.

От ГЕРБ обаче изразиха известни резерви към промените.

Емил Радев от опозицията посочи, че с промените банките се задължават в едномесечен срок от обявяване на кредита за предсрочно изискуем да пристъпят към принудително изпълнение към имуществото на длъжниците.

„С едностранно производство банките се снабдяват с изпълнителен лист на основание извлечение от сметки, образуват изпълнително дело и възраженията на длъжника не спират изпълнителното дело”, заяви Радев.

„С въвеждане на тази норма вместо банките да могат да преговарят с длъжника за отсрочване и разсрочване, за нов план за погасяване, ги задължаваме директно да започнат изпълнителни производства, в които стотици и хиляди български граждани губят жилищата си”, разясни още той.