Цените на производител в промишлеността без промяна за втори пореден месец

Данните за януари показват, че и през първия месец на годината се запазва тенденцията за спад в цените на годишна база

28.02.2014 | 15:42 Редактор: Ралица Пейчева
Цените на производител в промишлеността без промяна за втори пореден месец

В първия месец на новата година индексът на цените на производител в промишлеността на вътрешния пазар остава без промяна в сравнение с равнището от декември и от ноември, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

Намаление на цените е регистрирано само при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 0,2 на сто). Цените в добивната промишленост се покачват с 1,5%, а пък в цените в преработващата промишленост няма изменение.

Данните на НСИ показват, че и през този месец се запазва тенденцията за спад в цените на годишна база. За януари понижението е от 2% в сравнение със същия месец на 2013 г. Цените намаляват в добивната промишленост (с 9,9%), в преработващата промишленост (с 0,4%) и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 3,8%).

Припомняме, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали цените на електроенергията. Считано от 1 януари 2014 г. дневната тарифа спадна с 1%, а нощната - с 10 на сто. Решението предизвика недоволството на трите електроразпределителни дружества. Според тях е неясно защо точно с тези проценти се намалява цената на тока, както и какъв ще бъде ефектът върху поддръжката на разпределителните мрежи.

Експерти пък предупредиха, че до 2 години цената на електроенергията ще започне отново да се повишава, тъй като сегашното намаление е изкуствено и не отговаря на реалната цена за крайните потребители.

През юли ДКЕВР намали цените на тока средно с около 5% за битовите потребители. В резултат от 1 август бяха променени както цените, така и моделът на ценообразуване. От тогава до днес индексът на потребителските цени спада всеки месец. Към края на януари дефлацията в страната е 0,2% на месечна и 2,2% на годишна база.

През декември цените на производител в еврозоната пък нараснаха за пръв път от три месеца. През последния месец на 2013 г. цените на производител в 18-членния валутен блок са се покачили с 0,2% спрямо ноември, но са били с 0,8% по-ниски спрямо декември 2012 г. И през октомври, и през ноември цените спаднаха, съответно – с 0,5 на сто и с 0,1%.

Индексът на цените на производител отразява динамиката на пазара на природни ресурси и суровини или измененията в търсенето. Наличието на устойчив курс в изменението на индекса в няколко поредни месеца може да се счита за ранен индикатор за посоката на движение на определен сектор или на цялата икономика.

Според използваната от НСИ методология цените на производител се изчисляват с три индекса – за вътрешния пазар, за износ и общ ценови показател. Националната статистика не публикува информация за цените на производител за стоките, предназначени за износ. Причината е спазването на търговската тайна на компаниите, предоставящи данните.

От графиката се вижда, че към края на януари динамиката при цените на производител за стоките, които се продават само на вътрешния пазар, продължава да следва отчетената и по общия индекс.

На месечна база общият индекс на цените на производител нараства с 0,1% спрямо декември, а на годишна база спада с 2,4% в сравнение с януари 2013 г.