Поръчките за машини в Япония със сериозен спад

Това е най-сериозният месечен спад за последните 16 години. Последният път, когато станахме свидетели на подобно свиване, беше през февруари 1998.

12.02.2014 | 12:29 Редактор: Деян Иванов
Поръчките за машини в Япония със сериозен спад

Спад от 15,7% за месец декември - това е около 4 пъти по-лош резултат от този, който очакваха анализаторите. Те прогнозираха спад от 4% на месечна база. Данните на годишна база - очакванията бяха за ръст от 17,4%, но през декември той е едва 6,7%. Предишният месец имаше ръст от 16,6%.

Защо обръщаме такова голямо внимание на поръчките на машинно оборудване? Това е така, защото те са най-добрият водещ индикатор за състоянието на японските корпорации за момента. Той ни показва, дали корпорациите харчат своя кеш. По последни данни японските корпорации държат рекордно количество пари в наличност. Така че въпросът е дали те инвестират в своя бизнес. Второ, индексът наистина илюстрира проблемите със заетостта. Защото ако една компания не инвестира в машини, тя също така не наема нови служители, които да работят с тези машини. Така че това са факторите, върху които управителят на Японската централна банка Кородо, ще се фокусира в опит да стабилизира третата по големина икономика в света. Отново най-големи опасения пораждат капиталовите разходи. Исторически те винаги са били слабото звено в тази статистика. Те не ни дават увереност, че японските корпорации биха се решили да използват натрупания кеш, за да инвестират.

(източник: Bloomberg)