Япония с мярка за поскъпване на имотите в страната

Ришаат Саламат от офиса на Bloomberg с преглед на някои по-важни новини за корпоративния свят в Азия от тази сутрин

21.01.2014 | 12:33 Редактор: Делян Петришки
Япония с мярка за поскъпване на имотите в страната

Най-голямата китайска компания по добив на газ и петрол зад граница може и да се размине с 5 годишната си производствена цел. Говорим за CNOOC. Компанията очаква да повиши производството си с около 5.6% през 2014-а, по-малко заради растящите разходи по нови проекти. Цифрата е под средната петгодишна цел до 2015-а. Но от CNOOC уверяват, че ще покрият планираните цели, с пускането на новите проекти на време. 

2014-а се очертава да бъде силна за сделките в сферата на напитките. Компаниите вече похарчиха 3 пъти повече пари в M&A сделки, колкото за цялата минала. Миналата седмица разбрахме, че Suntory решиха да придобият производителя на Jim Beam за 16 милиарда долара. Най-прясната сделка ще сключи световният лидер при бирите – InBev, производителят на Budwiser и Corona. Те ще платят към 6 милиарда долара, за да си върнат контрола над южнокорейската Oriental Brewery. InBev се разделиха с Oriental преди 4 години срещу 1.8 милиарда долара.

Япония смята да облекчи ограниченията пред строителите в някои райони. С мярката се цели поскъпване в цените на градските имоти. Съветниците на правителството казват, че ефектът ще бъде изключително силен за икономиката. Промените, които ще се случат в нарочени пробни  зони, ще улеснят жилищното строителство в бизнес райони.