Нуждата подтикна China Mobile и Apple да стигнат до сделка

От утре China Mobile започва да предлага iPhone на Apple. Предварителните заявки бяха за 1 доставката на 1 милион бройки от смартфона.

16.01.2014 | 13:49 Редактор: Делян Петришки
Нуждата подтикна China Mobile и Apple да стигнат до сделка
Нуждата подтикна China Mobile и Apple да стигнат до сделка

1 милион предварителни заявки за iPhone, в навечерието на Великата премиера през търговската мрежа на China Mobile утре. 

Тим Кук каза, че е тук в Пекин за среща с изпълнителния директор на China Mobile и председателя на компанията. Фанфарите не спират да тръбят за официалното начало на продажбите им утре.

Много чужди медии не бяха поканени на стартиращото събитие вчера. 

Изненадите от постигнатата сделка се дължи на това, че преговорите се влачиха цели 6 години, през което време пазарният дял на продажбите на Apple в Китай се свиха леко, за сметка на високия клас телефон на Samsung - Galaxy, както и на други местни производители като Lenovo, Xiaomi, Cool Pad и други.

Продажбите през каналите на China Mobile ще започнат от утре, Риш. Съгласно обявената пакетна оферта, потребителите ще получат безплатен iPhone 5S, само ако подпишат договор за най-скъпия план при минимална сметка от 97 долара на месец. Минимум. А още и със срок на договора от 2 години. А и това са клиентите, които иска да има China Mobile.

От тях започнаха да се отказват печелившите клиенти, привлечени от China Unicom  и още от China Telecom, които вече предлагат iPhone. China Mobile са изправени пред първото си забавяне на годишната печалба за последните повече от 10 години.

Факт е, че разполагат с много по-голяма клиентска маса, от който и да било друг мобилен оператор в света. 763 милиона потребители, но повечето от тях ползват по-евтините тарифи на компанията. А в момент, когато China Mobile постилат 4G мрежите си, то тези по-доходоносни тарифни планове са им повече от необходими, за да могат да компенсират разходите.

Стивън Енгъл, Bloomberg - Пекин