fallback

Азиатските борси се заразиха с ентусиазъм от добрите данни за САЩ

Японските акции поскъпнах а и благодарение на по-слабата йена

24.12.2013 | 12:56

Азиатските борси завършват празничната си сесия с ентусиазъм, подхранен от икономическите данни от САЩ. Международният валутен фонд (МВФ) ревизира в посока нагоре прогнозата си за американската икономика след като във Вашингтон беше постигнато споразумение за бюджета, а Федералният резерв оповести плановете си за намаляване на стимулите за икономиката.

Токийският Nikkei затвори търговията с ръст от 0,12% до ниво от 15 889,33 пункта.Това е най-високата стойност в края на търговския ден от декември 2007 година, изчислява Bloomberg. За кратко през сесията беше премината и границата от 16 хил. пункта.

На този етап индексът е сред най-добре представящите се в Азия и отбелязва годишен ръст от почти 54%, допълват от Market Watch.

Освен оптимизма от данните за САЩ, търговията в Япония е подкрепена и от по-ниската стойност на йената. Японската валута загуби 0,1% от стойността си спрямо долара и търговията се извършваше на ниво от 104,22 йени за долар.

Сред големите печеливши са акциите на Mitsubishi Motors, след като компанията увеличи прогнозите си за приходите през следващата година. Акциите се търгуваха за 1 099 йени за брой или поскъпване от  4,27%. Печеливша беше търговията и с акциите на телекомуникационната компания KDDI, чиито акции поскъпнаха с над 3% до 6 370 йени за брой. Japan Tobacco загуби 2,2% от цената на акциите си след като съобщи за промени в ръководството си.

Китайските акции поскъпват втори пореден ден, което връща надеждите, че възстановяването предстои. Индексът на Шанхайската фондова борса Shanghai Composite повишава стойността си с 0,15% до ниво от 2 092,91 пункта, а хонконгският Hang Seng записа ръст от 1,13% до 23 179,55 пункта.

Сесията в Австралия беше съкратена в навечерието на християнския празник Рождество Христово. Индексът S&P/ASX 200 повиши стойността си с 0,67% до ниво от 5 327,2 пункта.

Акциите на Зеления континент отчитат ръст за четвърта поредна сесия. След разочароващия понеделник, към печалбите се върна и банковия сектор. Акциите на Westpac Banking Group поскъпнаха с почти 0,7% до цена от малко над 34 австралийски долара за брой.

С половин процент поскъпват акциите на Commonwealth Bank of Australia, като търговията се извършваше на ниво около 77 долара за брой.

В репортажа на Bloomberg можете да видите коментар за китайския банков сектор

fallback
fallback