Търговският излишък на Китай достигна 33,8 млрд. долара през ноември

Търговският излишък на втората най-голяма икономика в света нарасна до 33,8 млрд. долара

09.12.2013 | 09:26
Търговският излишък на Китай достигна 33,8 млрд. долара през ноември
Търговският излишък на Китай достигна 33,8 млрд. долара през ноември

Китайският износ надхвърли очаквания през ноември, добавяйки нови доказателства за стабилизиране на втората най-голяма икономика в света, пише CNBC.

Експортът е нараснал с 12,7% през миналия месец на годишна база, показаха данните на Китайската митническа администрация. Резултатът се оказа по-добър от средната прогноза на анкетираните от Ройтерс експерти за ръст от 7,1 на сто.

Вносът от своя страна се е покачил с 5,3 на сто на годишна база, което е под прогнозата на експертите за покачване с 7,2%.

По този начин търговският излишък на Китай достигна равнище от 33,8 млрд. долара спрямо прогнозите за резултат от 21,7 млрд. долара.

"Има признаци , че глобалната дейност и търговският цикъл набират скорост, задвижвани от възстановяването в развитите страни. Износителите в Китай се възползват от това", заяви икономистът за Китай в Royal Bank of Scotland Луис Кюис.

През последните месеци слабото търсене в световен мащаб, както и по-силният юан и растящите разходи за труд поставиха под натиск продажбите на китайски стоки в чужбина.

Според официалните данни на Пекин износът е основна тежест за развитието на местната икономика, като е отговорен за близо 30 млн. от работните места в страната.

По думите на някои експерти последните данни най-вероятно са повлияни от притока на горещи пари по формата на повече търговски сделки – проблем, който изкривяваше данните за търговията по-рано през годината.

"След като икономическите фундаменти на Китай се стабилизират и реформите продължават, добрите перспективи привличат обратно огромни горещи парични потоци", каза Ли Хуюн, анализатор в Shenyin Wanguo Securities.

Повече по темата в материала на Bloomberg!