Цената на златото продължава да пропада

Основните опасения са, че добрите данни за икономиката на САЩ може да накарат централната банка да свие стимулите си

06.12.2013 | 17:36
Цената на златото продължава да пропада
Цената на златото продължава да пропада

Цената на златото с продължава да се понижава по време на европейската сесия в петък, след като инвеститорите се оттеглят постепенно от пазара с приближаването на заседанието на Федералния резерв на САЩ.

Основните опасения на пазарните участници са, че с оглед на скорошните добри данни за американската икономика централната банка може да прибегне до свиване на количествените си улеснения, пише Investing.

Фючърсите върху жълтия метал с доставка през януари поевтиняват с 0,32 на сто до 1 228,00 долара за тройунция. По-рано през деня, по време на азиатската сесия, стойността на контрактите удари дневно дъно от 1 216,70 долара за тройунция.

Публикуваните през вчерашния ден статистически данни показаха, че икономиката на САЩ се е разширила с по-бърз от очакваното темп през предходното тримесечие. Брутният вътрешен продукт на най-голямата икономика в света е нараснал с 3,6 на сто на годишна база спрямо първоначалната оценка за скок от 2,8 на сто.

Ръстът, който се оказа най-силният от първото тримесечие на 2012 г., изненада приятно пазарите, които очакваха покачване от 3,1 на сто.

Същевременно запасите в САЩ са нараснали с 116,5 млрд. долара на годишна база през третото тримесечие, покачвайки се до най-високото си ниво от първите три месеца на 1998 г. Тримесечие по-рано данните показаха равнище от 86 млрд. долара.

По-високите запаси от стоки рискуват ограничаване на производството в по-дългосрочен план. Въпреки това надеждите са насочени към засилване на покупките на домакинствата, които нараснаха с най-бавния темп от почти четири години през октомври.

Друг публикуван в четвъртък доклад показа, че първоначалните молби за помощи при безработица за приключилата на 29 ноември седмица са намалели с 23 000 до 298 000. Данните изненадаха пазара, който очакваше ръст до 316 000.

Натиск върху цената на златото оказа и решението на Европейската централна банка да запази основната си лихва на ниво от 0,25 на сто.

Президентът на институцията Марио Драги отново потвърди, че паричната политика ще остане гъвкава толкова дълго, колкото се налага.

Същевременно сребро с доставка през март поевтинява с 0,35 на сто до 19,502 долара за тройунция.