fallback

Търсенето на злато в Китай ще се свие през 2014 г.

Рязък спад в цената на метала през тази година го прави по-малко желан

02.12.2013 | 16:47

Китай беше един от основните потребители на злато тази година, но вносът на ценния метал може да се свие през 2014 г. Причината според банковата група ANZ е търговията с борсово търгувани фондове и намаляването на потреблението на злато в Индия, информира CNBC.

„Оправдани са опасенията относно това дали вносът ще повтори ръста от тази година. В средносрочен план повишаването на лихвите и по-ниските цени на златото ще го направят по-малко желан актив“, докладва суровинният стратег в ANZ Виктор Тианпирия. Цената на златото се е свлякла с около 28% за последните 12 месеца, правейки го все по-малко привлекателно финансово убежище. В резултат ANZ очаква вносът в Китай да се свие с 10% до 900 млн тона злато през 2014 г., коригирайки предишната си прогноза за 1 050 метрични тона.

Тианпирия също отбеляза, че падането на цените под 1 200 долара през юни е предизвикало концентрация на потреблението през първата половина на годината, намалявайки до известна степен бъдещото търсене. „Тези, които изпуснаха първото покачване на цените, имаха втори шанс да купуват. Инвестиционното търсене на злато през първите три тримесечия на 2013 г достигна 780 млн тона, надвишавайки търсенето за цялата 2012 г. Но този ръст на търсенето е по-скоро временна реакция към резкия спад на цените“.

Инвестиционното търсене на злато на дребно, включително бижута и кюлчета, съставлява 90% от потреблението на злато в Китай, която е и най-големият производител на ценния метал, но внася 70% от потреблението си. 

По-слабото от очакванията търсене на злато в Китай е и причината Централната банка в страната да намали прогнозата си цената му през 2014 г. от 1 436 долара до 1 269 американски долара.

Повече за Китай може да видите в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

fallback
fallback