Биткойните поскъпнаха над 1 000 долара

Поскъпването на дигиталните пари нахвърли 7600% от началото на 2013 г.

28.11.2013 | 16:04
Биткойните поскъпнаха над 1 000 долара
Биткойните поскъпнаха над 1 000 долара

Привличащите все по-голям инвеститорски интерес дигитални пари биткойн надхвърлиха психологическата граница от 1 000 долара за брой за първи път в историята. По този начин общото поскъпване на валутата от началото на календарната 2013 г. достигна повече от 7600%.

По време на късната азиатска търговия електронните пари поскъпват до 1 058,50 долара за брой, отчитайки дневно покачване от 11,50 долара (1,10%).

Според много анализатори безконтролното поскъпване на биткойните е балон, който ще има има значителни последствия при предстоящото си спукване. Според експертни оценки капитализацията на пазара надхвърля 10 млрд. долара.

Биткойните навлязоха в бичи пазар, след като американските власти декларираха на 18-и ноември готовността си да ги приемат като законна алтернативна валута. Новината разсея опасенията на много експерти, че правителството ще предприеме стъпки по ограничаване на масовото признаване на електронните пари.Hidden Field

"В момента виждаме правителства, които обявят публично и показват, че признават биткойните като фактор във финансовата система. Те обмислят как да ги регулират, което е добре за валутата", заяви пред CNBC Зенон Капронови, управляващ директор на KapronAsiam.

Коментарите, които отправи председателят на Федералния резерв Бен Бернанке, също бяха разглеждани като поддържащи биткойните. В отворено писмо до сенаторите той до голяма степен повтори тезата на бившия заместник-председател на Фед Алън Блайндър, който през 1995 г. изрази подкрепата си за цифровите валути по време на изслушване в Камарата на представителите.

Голяма част от причините за поскъпването на биткойните се крие в засиленото търсене от Китай. Ръстът бе стимулиран от информациите, че САЩ планират легитимация на валутата. Доста китайски компании, в това число най-популярната търсачка в страната Baidu, вече приемат плащания с електронната валута.

"Ако някое правителство искаше да забрани валутата, щеше вече да го е направило, така че подобно развитие изглежда малко вероятно", добави Зенон.

Повече по темата може да видите в материала на Bloomberg!