Китайските валутни резерви достигнаха двугодишен максимум

Валутният обем на втората по сила икономика в света нарасна до рекордните 3,66 трлн. щатски долара.

15.10.2013 | 12:27
Китайските валутни резерви достигнаха двугодишен максимум

Китайските валутни резерви нараснаха до двугодишен връх през третото тримесечие, нахвърляйки предварителни пазарни очаквания.

Резервите са се покачили до рекордните 3,66 трлн. щатски долара в края на септември, сочат публикуваните в понеделник данни на Китайската народната банка. За сравнение, в края на предходното тримесечие размерът достигна 3,5 трлн. долара.

Оптимистичният резултат надхвърли и прогнозите на анкетираните от Bloomberg седем водещи експерти, чиято консенсусна оценка бе за 3,52 трлн. долара.

Данните показват желанието на управляващите в Пекин да разширят валутните си позиции на фона на възможния отлив на капитали от развиващия се свят при евентуално ограничаване на стимулите от страна на Федералния резерв на САЩ. Правителствената мярка подпомогна изкачването на юана в пето поредно тримесечие в периода юли-септември.

"Валутните данни вероятно отразяват статута на Китай като безопасно убежище в периода на сътресения на пазара", заяви Тимъти Кондън, ръководител на изследванията за Азия в ING Groep NV в Сингапур.

Юанът напредна до най-силното си ниво от 1993 г. насам, когато китайското правителство започна да представя публично статистически данни за валутата си. USD/CNY отстъпва до 6,1027 при дневен спад от 0,09%. По време на азиатската търговия в понеделник известната и като ренминби валута поскъпна с 0,2 на сто спрямо щатските пари.

Повече за китайската валута и движението на австралийския долар сред публикуването на протокола от последното заседание на Австралийската централна банка може да научите от материала на Bloomberg!