Водещите индекси на борсите в САЩ затвориха с минимални спадове

Липсата на бюджет най-накрая обезпокои инвеститорите на фондовите пазари.

02.10.2013 | 23:24
Водещите индекси на борсите в САЩ затвориха с минимални спадове

Липсата на бюджет на САЩ най-накрая обезпокои инвеститорите на фондовите пазари и основните индекси на борсите завършиха със спад, макар и минимален. От вчера работата на американското правителство е блокирано, но във вторник търговията на пазарите приключи на зелена територия.

Загубите днес  все пак са ограничени – Dow Jones затвори сесията на ниво от 15 832,43 пункта, което е понижение от 0,39 на сто. S&P 500 загуби 0,07% от стойността си до ниво от 1 693,78 пункта. За Nasdaq понижението е в рамките на 0,08% до ниво от 3 815,02 пункта.

Смяната на настроенията днес е факт и след като на преден план излизат опасенията за достигането на бюджетния лимит на 17 октомври. Ако американският Конгрес не приеме увеличение, то правителството няма да може да плати своите задължения в края на месеца.

Разочарование донесоха и данните за заетостта в частния сектор. Новооткритите работни места са 166 хил. , което е малко под очакваното.

Данните са на частната ADP и много вероятно е да се окажат единственият официален измерител на безработицата в САЩ, коментира CNN. В петък министерството на труда в страната трябва да публикува доклада си за броя на безработните, но не е ясно дали календарът ще бъде спазен заради бюджетната криза.

Monsanto загуби 1,7 на сто от цената на акциите си след като прогнозите й за годишните печалби се разминаха с тези на анализаторите. Акциите на производителя на алуминий Alcoa също потеглиха надолу след като Deutsche Bank намали рейтинга на компанията.

Как се отразява бюджетната криза върху движението на долара и като цяло върху валутните пазари, можете да видите във анализа на Нейра Чехич, направен специално за телевизия Bulgaria On Air