Бюджетната криза в САЩ постави под натиск Wall Street

Американското правителство се насочва към първото си "изключване" в последните 17 години.

01.10.2013 | 12:36
Бюджетната криза в САЩ постави под натиск Wall Street

Водещите фондови пазари отвъд Океана приключиха последната си търговска сесия за септември с понижения на фона на продължаващата невиждана в последните 17 години бюджетна битка във Вашингтон.

Политическа криза в Италия също постави под натиск инвеститорските нагласи, след като дясноцентристкият лидер Силвио Берлускони изтегли пет от министрите си от кабинета в събота и хвърли правителството в хаос.

Премиерът Енрико Лета определи показния акт на министрите като ''луд жест", който се използва като прикритие за личните съдебни проблеми на Берлускони.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изгуби 0,84% до 15 129,67 пункта. По този начин водещият бенчмарк отбеляза седмата си сесия на спад от последните осем.

Широкият индикатор S&P 500 се смъкна с 0,60% до 1 681,55 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite приключи сесията със спад от 0,27 на сто до 3 771,48 пункта.

Сенатът отхвърли проектобюджета на Камарата на представителите, поставяйки под риск от затваряне голяма част от второстепенните правителствени служби в САЩ от полунощ тази вечер. По този начин американската нация е изправена пред първото по рода си спиране на правителствените органи от 1996 г. насам.

Въпреки това много анализатори се опитаха да успокоят ситуацията, прогнозирайки, че в крайна сметка Конгресът ще увеличи тавана на дълга, както често го е правел преди. Към момента на затваряне на търговията на Wall Street обаче това не се случи.

По-рано през деня президентът Барак Обама обяви намеренията си да проведе конструктивни разговори с лидерите на Конгреса през следващите дни за справяне с бюджетната и дълговата безизходица. При липса на споразумение между републиканците и демократите много държавни служители ще бъдат изпратени в принудителна неплатена отпуска.

На икономическия фронт темпото на бизнес активността в американския Среден Запад се увеличи до 55,7 пункта през септември спрямо 53 пункта през август, сочат данните на Института за управление на доставките в Чикаго. Всички стойности над 50 пункта са сигнал за експанзия.

Същевременно се очаква главният изпълнителен директор на Apple Inc Тим Кук да се срещне с милиардера Карл Айкан. Разговорът вероятно ще бъде фокусиран върху плановете на технологичния гигант за обратно изкупуване на част от притежаваните от бизнесмена акции.

Разочароващите икономически данни от Китай подкопаха допълнително желанието на инвеститорите за риск. Окончателните данни от изготвяния от HSBC индекс на производствената активност за Китай достигна 50,2 пункта през септември. Финалната оценка отстъпи от предварителния резултат от 51,2 пункта, публикуван по-рано през месеца. Въпреки това резултатът надхвърли оценката от 50,1 пункта през август.

Спад бе отчен при цените на петрола и златото. Ноемврийските контракти върху енергийната суровина поевтиняха с 0,54% до 102,31 долара за барел. Фючърсите върху благородния метал пък изгубиха 0,80 на сто от стойността си, търгувайки се при 1 328,50 долара за тройунция.

Междувременно цената на среброто с доставка през декември се смъкна с 0,59% до 21,703 долара за тройунция, докато медта с доставка през декември поевтиня до 3,314 долара за паунд, отчитайки дневен спад от 0,47%.