fallback

Превръща ли се еврото в спасително убежище за инвеститорите?

Европейската валута печели позиции на фона на промяната в оценката на риска.

06.09.2013 | 17:10

Еврото се превръща в спасително убежище за иневститорите на фона на масовото изтегляне на капитали от развиващите се пазари.

„До скоро изглеждаше, че пазарните участници продават еврото с темпове, които предизвикаха тревоги за самото съществуване на еврозоната. Това обаче беше преди три години. Сега единната валута се превръща в инвестиционно убежище“, коментира специално за телевизия Bulgaria ON AIR анализаторът на Bloomberg Television Нейра Чехич.

„Ако погледнем корелацията между курса на еврото и индекса на Citigroup за облигационния риск, ще видим че тя е позитивна за първи път от ноември 2008 година насам. Това означава, че еврото печели позиции, на фона на промяната в оценката на риска от страна на инвеститорите. По принцип еврото е подложено на разпродажби, когато рисковите апетити намаляват. Сега обаче хеджфондовете и останалите спекулативни участници на пазара са най-позитивно настроени към еврото от 2011 година насам. Това показват данните на Американската търговска комисия. В четвъртък президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че все още са налице сериозни рискове пред еврозоната. В резултат еврото падна до шестседмично дъно спрямо долара. Подкрепа обаче оказва фактът, че Европа излиза от най-дългата рецесия в своята история. И сега, с изтеглянето на капиталите от развиващите се пазари, еврото се превръща в убежище“, коментира още Чехич.

fallback
fallback