До края на годината ще бъде изготвена Националната аптечна карта

Целта е да се подобри достъпът до аптеките в редица области у нас.

22.02.2014 | 14:51
До края на годината ще бъде изготвена Националната аптечна карта
До края на годината ще бъде изготвена Националната аптечна карта

До края на годината ще бъде изготвена Националната аптечна карта, за да се подобри достъпът до аптеки в редица области у нас, обявиха пред Bulgaria On Air от Българския фармацевтичен съюз. В 39 общини в страната няма нито една аптека, сключила договор със Здравната каса, което около 15% от всички общини в странта. В 11 областни града пък липсват денонощни аптеки.

Според европейските стандарти пациентите трябва да имат достъп до аптека в рамките на 20 км от населеното място. На разстояние най-много от около 30 км би следвало да се намират денонощните аптеки, като пътят до тях да е на не повече от 20-30 минути път.

У нас ситуацията е по-различна. Недостиг на аптеки има в Североизточна България, Източните Родопи и Северозападна България.

За да бъде работеща една аптека, трябва да обслужва минимум 1 200 пациенти. От друга страна, 94% територията на България е съставена от малки населени места с жители до 5000 души. Подготвяната аптечната карта ще покаже къде аптеки липсват. Фармацевтите одобряват идеята.

Една аптека на село струва между 30-40 хиляди лева първоначална инвестиция, която включва ремонт и наем на помещение, персонал, сключени договори с доставчици на лекарства.

От БФС смятат, че трябва да има стимули за фармацевтите, за да работят в малки градове и села.

Здравното министерство приема с охота идеята за аптечна карта. Предвижда се тя да залегне в здравната стратегия до 2020.

През тази година се очаква и пилотно въвеждане на електронната рецепта.

Репортаж на Христиания Червенкова и оператора Кирил Бациев.