fallback

Все повече българи предпочитат да почиват в чужбина

Данните на националната статистика сочат, че българите все по-малко пътуват в страната.

21.02.2014 | 17:38

Все повече българи предпочитат да прекарат почивката си в чужбина, сочат данните на Националната статистика за броя на пътуванията и нощувките за последното тримесечие на изминалата година. Като цяло през последната година българинът пътува все по-малко в страната, но за сметка на това излиза по-често в чужбина.

Средната сума, която българите успяват да заделят за почивка в страната е почти 219 лева, а зад граница малко под 390 лева.

Най-голяма част от разходите са за транспорт- между 36 и 37 на сто, следвани от разноските за храна по време на почивката – между 28 и 34 на сто. Най-малка част от ваканционния бюджет отива за настаняването, вероятно заради това, че половината от екскурзиантите у нас всъщност отсядат при близки и роднини.

Данните показват, че най-много пътуват хората между 25 и 44 годишна възраст. Те го правят с цел почивка, гостуване, обучение или посещение на здравни и културни мероприятия.

Най-често пътуващите в страната са младежите до 24-годишна възраст, а българите над 65- годишна възраст са една пета сред пътувалите в чужбина.

Потвърждава се нарастващата тенденция все по-малко хора да използват услугите на туристическа агенция. Вече всеки девет от десет души предпочитат да организират сами почивката си и да пътуват без предварителна резервация. Над 56 на сто от българските туристи в чужбина пътуват без резервация, а до услугите на туроператор прибягват по-малко от една трета.

 

fallback
fallback