Валентин Гълъбов: Потребителското кредитиране е добре регламентирано

Най-важно е да има прозрачност на условията, при които се дават заемите и то не устно, а писмено, твърди председателят на УС на Българската асоциация за потребителски кредити.

19.02.2014 | 10:24
Валентин Гълъбов: Потребителското кредитиране е добре регламентирано
Валентин Гълъбов: Потребителското кредитиране е добре регламентирано

„Потребителското кредитиране е добре регламентирано в момента. Считам, че за лихвите 20, 30 или 40%, какъвто и да е таванът въпросът е в контрола“, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Управителния съвет на Българската асоциация за потребителски кредити Валентин Гълъбов. Според него всичко е въпрос на добра информираност от страна на потребителите. По думите му през последните години са били създадени много нови дружества, които предлагат бързи кредити, но част от тях не са подготвени затова.

“Всяка финансова институция работи не само със собствени пари и има пазарен механизъм, по който се предлагат кредитите. Най-важно е да има прозрачност на условията, при които се дават заемите и то не устно, а писмено. Основните параметри като цената, срока, месечните вноски, датата и неустойките, трябва да са абсолютно ясни на потребителите", поясни Гълъбов.

Той уточни още, че всеки, който иска заем трябва да е наясно колко пари взима, колко ще трябва да върне, каква ще бъде месечната вноска и какво го очаква, ако не погасява задълженията си навреме.