fallback

Брюксел заплаши да спре окончателно парите за екология

Страната ни била уведомена официално по въпроса, заяви говорителка на Европейската комисия.

13.02.2014 | 17:19

България може да загуби още европейски пари, заяви говорителката на Еврокомисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър. Тя допълни още, че страната ни е уведомена официално, че плащанията по Оперативна програма „Околна среда” окончателно могат да бъдат спрени.

Още през ноември плащанията по програмата бяха временно спрени.  На пресконференция в Брюксел, говорителката на Европейската комисия Ширин Уилър, заяви че до българските власти вече е изпратено предупредително писмо.

„В следващите месеци може да бъде взето решение за спиране на плащанията, ако няма задоволително решение по посочените от Еврокомисията проблеми с оперативната програма. Те са свързани най-вече с тръжните процедури, контрола и управлението. Българските одитни власти признават съществуването им и в тяхно лице ние виждаме надежден орган, с които можем да работим”, заяви Уилър и допълни, че засегнатата сума е 182 милиона евро. Ако наистина се стигне до спирането им, плащанията могат да бъдат възстановени само с решение на европейските комисари. В отговор на въпрос чия е вината за слабостите в програмата, говорителката заяви, че много е важно това да не се превръща в политически футбол. Европейските политици знаят, че някои от проблемните проекти са от преди години, а други са по-скорошни и не трябва да се обвинява една или друга политическа партия.

Депутатите в Брюксел и българските власти работят заедно по проблемите и вярват, че в следващите месеци те ще бъдат разрешени и плащанията ще се възстановят, допълни още Уилър.

fallback
fallback