Брюксел заплаши да спре окончателно парите за екология

Страната ни била уведомена официално по въпроса, заяви говорителка на Европейската комисия.

13.02.2014 | 17:19
Брюксел заплаши да спре окончателно парите за екология
Брюксел заплаши да спре окончателно парите за екология

България може да загуби още европейски пари, заяви говорителката на Еврокомисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър. Тя допълни още, че страната ни е уведомена официално, че плащанията по Оперативна програма „Околна среда” окончателно могат да бъдат спрени.

Още през ноември плащанията по програмата бяха временно спрени.  На пресконференция в Брюксел, говорителката на Европейската комисия Ширин Уилър, заяви че до българските власти вече е изпратено предупредително писмо.

„В следващите месеци може да бъде взето решение за спиране на плащанията, ако няма задоволително решение по посочените от Еврокомисията проблеми с оперативната програма. Те са свързани най-вече с тръжните процедури, контрола и управлението. Българските одитни власти признават съществуването им и в тяхно лице ние виждаме надежден орган, с които можем да работим”, заяви Уилър и допълни, че засегнатата сума е 182 милиона евро. Ако наистина се стигне до спирането им, плащанията могат да бъдат възстановени само с решение на европейските комисари. В отговор на въпрос чия е вината за слабостите в програмата, говорителката заяви, че много е важно това да не се превръща в политически футбол. Европейските политици знаят, че някои от проблемните проекти са от преди години, а други са по-скорошни и не трябва да се обвинява една или друга политическа партия.

Депутатите в Брюксел и българските власти работят заедно по проблемите и вярват, че в следващите месеци те ще бъдат разрешени и плащанията ще се възстановят, допълни още Уилър.