fallback

Късният старт бил ключовият проблем при усвояването на средствата за енергийна ефективност

Възвращаемостта на вложените средства е между 2 и 7 години, коментира в ефира на Bulgaria On Air доц. Илия Илиев.

11.02.2014 | 11:12

Късният старт на усвояването на средства за енергийна ефективност по ОП „Конкурентоспособност“ е сред ключовите проблеми за изпълнението на проектите, коментира в ефира на Bulgaria On Air доц. Илия Илиев, представител на консултантска компания. Той допълни, че в първите 6 до 8 месеца след старта на Програмата за енергийна ефективност и зелена икономика не имало никакъв интерес от компаниите.

„По тази програма се разчиташе на около 300 милиона лева за подобряване на енергийната ефективност. Усвояването на тези пари за година и половина не са никак малко за малките и средни предприятия, които са и основните бенефиценти,' коментира Илиев.

Той поясни, че със средства по програмата се финансирали проекти за обновяване на енергопарка на малките и средни компании, с което да бъде постигната и по-голяма ефективност от дейността.

„Максималната сума, която може да се получи е 2 млн. евро, като 1 млн. е безвъзмездно. Гранта е степенуван, като при компаниите, които искат по-бързо инвестиране е 30%“, посочи Илиев. Той подчерта, че възвращаемостта на средствата е между 2 и 7 години. Ако бъдат отчетени и ползите след въвеждането на по-енергийно ефективните технологии, ползите биха били много по-големи, подчерта експертът. Надеждите му са след натрупания опит през последните години, усвояването на средствата през следващия програмен период да е много по-активно.

fallback
fallback