fallback

Промишленото производство бележи спад от 1% в края на 2013

По-сериозно понижение в преработващата промишленост се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника

07.02.2014 | 15:44

През декември промишленото производство бележи спад от 1% за година, показват данните на Националния статистически институт. Намаление е регистрирано в преработващата промишленост - с 1,5%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 14,6 на сто.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 22%.

В производството на метални изделия, без машини и оборудване, спадът е с 21,5 на сто. При производството на превозни средства, без автомобили, спадът е с 13,1%, а при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 12,3 на сто.

В производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, се регистрира спад от 10,8%.

Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия - със 17,8%.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,5%, а ръст е регистриран в добивната промишленост - с 12,8 на сто, и в преработващата промишленост - с 1,9%.

По-значително увеличение спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на напитки - с 18,7%, при производството на изделия от каучук и пластмаси и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с по 16,3% на сто. При производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение ръстът е от 14.9%.

Намаление е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили - с 21,9%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 13,2 на сто, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8,9%, при производството на електрически съоръжения - със 7,8%.

По предварителни данни на НСИ, през декември 2013  индексът на продукцията в сектор „Строителство“ е с 0,5% над равнището от предходния месец. Календарно изгладените данни показват намаление от 2,8% на строителната продукция през декември 2013 г. спрямо година по-рано.

Оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съвместими цени нараства с 0,4% спрямо предходния месец. През декември 2013  оборотът в търговията на дребно, нараства с 5,6% спрямо същия месец на предходната година.

fallback
fallback