fallback

ВЕИ производителите разчитат на справедливо решение на Конституционния съд

Инвеститорите в сектора са обнадеждени, коментира председателят на Българска Българска фотоволтаична асоциация Меглена Русенова.

30.01.2014 | 21:42

Разчитаме на справедливо решение на Конституционния съд, заяви ефира на Bulgaria On Air председателят на Българска фотоволтаична асоциация Меглена Русенова. Коментарът й е по повод решението на КС да допусне до разглеждане по същество иска на президента Росен Плевнелиев относно таксата в размер на 20% за производителите на енергия от възобновяеми източници.

„Инвеститорите в сектора на  възобновяемите източници сме обнадеждени”, допълни още тя.

Според Русенова въвеждането на таксата е по-скоро популистко решение и аргументите, че с приходите ще се покриват задължения на НЕК не са достатъчно добре обосновани. Още повече, че изчисленията показали, че приходите от таксата ще са 150 млн. лв., а задълженията на НЕК-2 млрд.,допълни още тя. По думите й решението е показателно за липсата на воля за реформа в енергетиката и за нежелание за „прекъсване на корупционните схеми в сектора и конкретно в БЕХ и НЕК”. Тя подчерта, че таксата е поредното решение, създало хаос и енергийната сфера, чийто ключов проблем е липсата на ясна стратегия.

По думите й изказването на икономическия министър, че таксата ще намали корпоративния данък на ВЕИ производителите е „смехотворно”.  Русенова се обоснова с думите, че ВЕИ секторът не „формира печалба през първите 10 до 15 години и е абсурд да се отнемат от приходите на един такъв бизнес”.

fallback
fallback