ВЕИ производителите разчитат на справедливо решение на Конституционния съд

Инвеститорите в сектора са обнадеждени, коментира председателят на Българска Българска фотоволтаична асоциация Меглена Русенова.

30.01.2014 | 21:42
ВЕИ производителите разчитат на справедливо решение на Конституционния съд
ВЕИ производителите разчитат на справедливо решение на Конституционния съд

Разчитаме на справедливо решение на Конституционния съд, заяви ефира на Bulgaria On Air председателят на Българска фотоволтаична асоциация Меглена Русенова. Коментарът й е по повод решението на КС да допусне до разглеждане по същество иска на президента Росен Плевнелиев относно таксата в размер на 20% за производителите на енергия от възобновяеми източници.

„Инвеститорите в сектора на  възобновяемите източници сме обнадеждени”, допълни още тя.

Според Русенова въвеждането на таксата е по-скоро популистко решение и аргументите, че с приходите ще се покриват задължения на НЕК не са достатъчно добре обосновани. Още повече, че изчисленията показали, че приходите от таксата ще са 150 млн. лв., а задълженията на НЕК-2 млрд.,допълни още тя. По думите й решението е показателно за липсата на воля за реформа в енергетиката и за нежелание за „прекъсване на корупционните схеми в сектора и конкретно в БЕХ и НЕК”. Тя подчерта, че таксата е поредното решение, създало хаос и енергийната сфера, чийто ключов проблем е липсата на ясна стратегия.

По думите й изказването на икономическия министър, че таксата ще намали корпоративния данък на ВЕИ производителите е „смехотворно”.  Русенова се обоснова с думите, че ВЕИ секторът не „формира печалба през първите 10 до 15 години и е абсурд да се отнемат от приходите на един такъв бизнес”.