Правителството даде зелена светлина на поемането на нов външен дълг

Подновяваме и договора с рейтинговата агенция Fitch.

29.01.2014 | 16:07
Правителството даде зелена светлина на поемането на нов външен дълг

Правителството упълномощи финансовия министър Петър Чобанов да предприеме действия за поемането на нов външен дълг. Финансовото министерство ще подготвя емитирането на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари. Част от парите са необходими, за да се рефинансира емисията еврооблигации с падеж в началото на 2015 г. в размер на 800 млн. долара, емитирани през 2002 г.

Финансовото министерство вече е разписало в емисионната си политика, че планира да пласира 1.2 млрд. лв. дълг на вътрешния и 3 млрд. лв. на външните пазари. Една част от парите са необходими, за да се рефинансира падежиращата в началото на 2015 г. поредна емисия еврооблигации, превалутирана по времето на Милен Велчев. Тя е в размер 800 млн. долара или около 1.7 млрд. лв.

Отделно има и 1.3 млрд. лв. падежиращ дълг на вътрешния пазар, а и бюджетът е с планиран дефицит от 1.5 млрд. лв.
Министерският съвет упълномощи също така министъра на финансите да подпише ново споразумение за държавен рейтинг между България и международната рейтингова агенция „Fitch Ratings Ltd.”. С него се възстановяват прекратените през 2010 г. взаимоотношения между страните. Наличието на кредитни оценки, присъдени от международно признати рейтингови агенции, е ключово условие за обезпечаване достъпа на страната ни до международните капиталови пазари, изтъкват управляващите. Към момента България поддържа договорни отношения с рейтинговите агенции Moody’s и Standard and Poor’s. С поставянето на независима оценка паралелно от трите най-големи рейтингови агенции се очаква да се осигури по-голяма съпоставимост и обективност на поставяните рейтинги на страната ни.