Просрочените заплати за 2013 били около 80 млн. лв.

„Атака” предлага промени в Кодекса на труда и гаранции за 100% изплащане на възнагражденията на служителите.

28.01.2014 | 16:49
Просрочените заплати за 2013 били около 80 млн. лв.

Около 80 млн. лв. са били забавените плащания на заплати през 2013, съобщи днес социалният министър Хасан Адемов. Той допълни, че неизплатените заплати са общо 69 млн. лв. Промени в Кодекса на труда обсъдиха днес работодатели, синдикати и управляващи по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество. От парламентарната група на „Атака” предлагат работодателят да е задължен 100% от възнаграждението на служителя. Друго предложение е солидарна отговорност за неизплащането и забавянето на заплати да носят и   акционери, членове на управителни бордове и надзорни съвети. Според сега действащия закон работодателите имат право да изплатят 60% от заплата на служителя, а останалите 40% да бъдат забавени безсрочно във времето.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров увери, че синдикатите подкрепят проекта, особено заради текста за бързото изплащане на дължимите възнаграждения на работниците. "КНСБ повече от 10 години по различни начини предлага различни форми за разширяване на регулациите, които да гарантират изплащане на заплатите и поемането на отговорност. Ние ще подкрепим законопроекта", категоричен бе той.

Работодателите заеха обща негативна позиция по отношение на предложението на "Атака", пише Investor.bg. Въпреки това те не скриха, че са нужни промени в Кодекса на труда, които да помогнат в случаите, в които бизнесът умишлено е нелоялен.

"И четирите работодателски организации се противопоставят и са крайно несъгласни с предложените промени. В общия случай работодателите изплащат възнагражденията си. Търсенето на решение на този проблем трябва да бъде по начин, правилен за ЕС, подчерта Велев. Той допълни още, че акционерите няма как да носят солидарна отговорност и че ако бъдат приети предложените промени, дадат възможност на служителите да се отнасят нелоялно със задълженията си.


Още по темата вижте от видео файла. Експертните коментари очаквайте в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 29 януари точно в 8 часа.