До март подписват споразумението за българо-турската газова връзка

НЕК ще изнася ток за Турция с помощта на българо-турска компания, съобщи енергийният министър Драгомир Стойнев.

24.01.2014 | 12:34
До март подписват споразумението за българо-турската газова връзка

До месец март тази година енергийният министър Драгомир Стойнев очаква да бъде подписано конкретно споразумение за изграждането на българо-турската газова връзка, заяви самият той на специален брифинг след като се срещна с турския си колега Танер Йълдъз.

„Днес с г-н Йелдъз и с водената от него делегация, не само взехме изцяло политическото решение в най- скоро време да се изгради тази връзка, но се уговорихме за конкретни срокове и начина, по който ще бъде изградена. Това е настина един голям успех на нашите двустранни отношения, на нашата политика, който ясно показва на двата народа нашата готовност за конкретни действия в сферата на енергетиката. През месец март се надявам да имаме конкретно подписано споразумение с конкретни срокове и параметри,“ заяви Стойнев.

За изграждането на газовата връзка от българска страна ще се ангажира операторът на мрежата - "Булгартрансгаз". Тепърва ще се избира кой ще реализира проекта от турска страна, пише Investor.bg.

Общата дължина на газопровода е 114 километра. Плановете са до 2 години да получаваме природен газ от Турция.

След срещата между двамата министри стана ясно, че НЕК ще изнася ток за Туриця. Това ще стане след създаването на съвестна българо-турска компания, която да подпомогне износа и в която акционер от българска страна ще е НЕК.

"Това е само една от стъпките за оздравяване на енергийната компания", допълни Стойнев.

От турска страна се надяват и на техническо сътрудничество в областта на ядрената енергетика. Танер Йълдъз коментира, че Турция още не е взела решение за изграждане на ядрена централа край Резово. “Мястото е едно от петте, за което обсъждаме изграждането на нова мощност, но водеща е безопасността”, коментира турският министър.

"Подкрепяме "Южен поток" - той е от голямо значение от гледна точка на доставките на газ към ЕС", допълни още турският енергиен министър.