Токов удар за бизнеса в Индонезия

Аля Каренина от Bloomberg - Джакарта, с подробности около новите тежести за бизнеса в четвъртата най-многолюдна държава в света

23.01.2014 | 13:24 Редактор: Делян Петришки
Токов удар за бизнеса в Индонезия
Токов удар за бизнеса в Индонезия

Точно така Риш, здравей. Индонезийските акции поскъпват в четвърта поредна сесия. Jakarta Composite нарасна с 0.6% в сряда, като се е запътил към най-високата си стойност от 7 ноември. Индонезийската фондова борса публикува промените, които засягат минималния размер на качваните за търговия акции и свободно търгуемият обем книжа за компании, които смята да станат публични. Да погледнем какво става и с рупията, при която посоката на движение спрямо долара остава низходяща, но валутата е сравнително стабилна при около 12 000 за долар. Доходността по правителствените облигации демонстрират известно повишение. Кабинетът смята да емитира евро бондове през първата половина на годината и самураи облигации от юли нататък. 

Междувременно правителството обмисля и да вдигне електроенергийните тарифи за едрия бизнес. Това ще бъде сериозен удар върху някои индустрии. Ще наблюдаваме как индустрии като циментената ще се справят с новите тарифи. 

Другата голяма новина, която следим още, е влиянието на големите природни бедствия, като проливните дъждове, активността на вулкан в Маунт Синабунг, върху икономиката.

Президентът Сусило Бамбанг е на официална обиколка в провинция Северна Суматра.

Обратно към пазара. Следим някои позиции, които могат да бъдат потърпевши от продължаващите валежи и наводнения в Индонезия. На първо място са Semen Indonesia, които прогнозират спад на продажбите си през януари, определено ще има удар и върху някои строителни проекти.

Indofood Sukses също са на фокус, след скокът им от 4% в сряда, след като хората започнаха да се презапасяват с хранителни продукти, като нудели и снаксове, предвид дъждовете в Джакарта и околните райони.

Силен интерес и към Bank Rakyat Indonesia, след като от компанията виждат ръст на кредитирането с 15 до 17% през 2014-а. Това е засега от Джакарта. Обратно към теб Риш.