fallback

Предупреждението на Лагард

Джон Доусън, от офиса на Bloomberg в Хонког, представя на кратко акцентите от изказването на директора на МВФ Кристин Лагард от сряда.

16.01.2014 | 09:52 Автор: Делян Петришки

Имаме много положителни новини. Да започнем с Бежовата книга. В нея пише, че от ФЕД виждат умерени темпове на растеж в повечето части на САЩ, подкрепени от потребителските разходи и подобряващия се пазар на труда. Засилване на производството и на пазара на недвижими имоти.

Докладът е основан на информация, която е събрана до 6 януари и ще послужи като доказателство на следващото заседание на Комитета в края на месеца. И така, отчитат увеличаване на растежа. 9 от 12 окръга в САЩ се представят умерено добре – над предишните седем. При други два преценката е за скромни темпове. 

Появи се и докладът на СБ, където се казва че световната икономика се намира в повратен момент с положителен знак. 2014-а ще бъде движена от богатите развити държави, включително и САЩ. За първи път от пет години, развитите икономики набират инерция и това би трябвало да е добре за развиващите се държави. Щатската икономика се очаква да расте с 2.8%, при 1.8 на сто през миналата година.

Изключително интересни са и очакванията за Субсахарска Африка. Всичко казано до тук емного обнадеждаващо. 

И сега следва МВФ и Кристин Лагард. Те споделят целия този оптимизъм. Но и предупреждават за покачване на лихвите, вероятността от напрежение при капиталовите парични потоци. Предупреждават за риска от прибързано оттегляне на стимулите, както и СБ между впрочем. Растежът, според Лагард продължава да бъде небалансиран. Относно безработицата, където коментарите в Бежовата книга на ФЕД са положителни, тя казва, че е тревожно висока. 

А дефлацията е основният риск, за разлика от инфлацията. Ето и какво каза за регионите, в които това се случва – „кризата още се усеща, макар оптимизмът да витае във въздуха. Вледенената икономика остана зад нас и на хоризонта се прояснява“.       

fallback
fallback