fallback

През 2014 г. ще дойде краят на кризата в Европа, според д-р Михаел Ангерер

България се нуждае от квалифицирана работна ръка в промишлеността, твърди търговският съветник на Австрийското посолство у нас.

13.01.2014 | 13:57

През 2014 г. ще дойде краят на кризата в Европа, прогнозира търговският съветник на Австрийското посолство у нас д-р Михаел Ангерер. В ефира на Bulgaria On Air той допълни, че вероятно през тази година на дневен ред ще дойдат въпросите за консолидиране и интегриране на икономическия блок, особено в обстановката на засилващи се анти общностни настроения.

Според него това ще стане чрез провеждане на реформи, които да затвърдят позициите на еврото, като единна валута. Освен това Ангерер подчерта нуждата от дисциплина при поддържането на нисък бюджетен дефицит, а именно – под 3% от БВП.

Относно България той заяви, че със започването на новия програмен период 2014-2020 г. страната ни трябва да се възползва от резултатите, които постигна през предходния и да надгражда върху тях, като извлече максимума от европейските средства.

Коментирайки търговските взаимоотношения между България и Австрия, съветникът от Австрийското посолство изтъкна, че родината му е на второ място по инвестиции в България след Холандия с 5,6 млрд евро. „През последните 2 години се наблюдава спад на тези инвестиции, но това се отнася за Европа като цяло и се дължи на кризата“, уточни още той. При сегашното затегнато кредитиране компаниите търсят по-голяма обезпеченост, а това се оказва по-трудно постижимо в България, допълни Ангерер.

Той посочи като добра ниша за българските фирми сектора на хранителните продукти, производството на мебели и машиностроенето, но акцентира, че страната ни се нуждае от квалифицирана работна ръка в промишлеността.

 

fallback
fallback