fallback

Европейски министри искат стратегическа рамка за зелената енергия до 2030

Представители на осем държави-членки на ЕС изпратиха специално писмо по темата до ЕК.

07.01.2014 | 16:40

Министри от Германия, Франция и шест други държави в Европейския съюз призоваха общността да определи стратегическа рамка за използването на възобновяема енергия до 2030, съобщи Ройтерс. Призивът е отправен чрез писмо, адресирано до еврокомисарите по въпросите на климата и за енергетиката Кони Хедегор и Гюнтер Йотингер.

В него се подчертава, че изготвянето на стратегия ще подпомогне намаляването на зависимостта от вноса на изкопаеми горива, ще насърчи заетостта и ръста на икономиката. Писмото са подписали министри от Австрия,  Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Италия и Португалия.

Британският министър  на енергетиката и климатичните промени Ед Дейви подчерта, че страната му подкрепя  определянето на задължителна цел до 2030 за намаляване на парниковите емисии. Засега обаче не застават зад стратегическата рамка за използване на възобновяемата енергия.

Източници на Ройтерс съобщават, че Брюксел обмисля да заложи цели за намаляване на парниковите емисии с 40% и увеличаване на използването на възобновяема енергия с 30%.

Очаква се Европейската комисия да обяви пакет от мерки на 22 януари и да започне законодателна процедура, която може да отнеме поне две години.

fallback
fallback