Трайков: Не е ясно дали "Южен поток" ще е печеливш за страната

По-ниската цена на тока не е основана на икономически реалности или на социална логика, каза бившият енергиен министър.

27.12.2013 | 18:04
Трайков: Не е ясно дали

По-ниската цена на тока не е основана на икономически реалности или на социална логика. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков, който сега е част от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Според Трайков няма държавни резерви, от които да се намали цената на тока и в крайна сметка парите ще бъдат взети от джоба на данъкоплатците. По думите на бившия енергиен министър за по-богатите, които консумират повече енергия, намалението ще е по-голямо.

„Ще бъдат отрязани приходи на компаниите по веригата. Натрупва се дефицит, който рано или късно трябва да бъде платен. За тази година е от порядъка на 500 милиона лева, а сега ще стане и по-голям. Знаете, че когато дефицитите се формират от държавните компании, трябва да бъдат компенсирани от бюджета, т.е. това става с НЕК. По-евтиният ток означава повече пари от нашите данъци“, каза той.

Ексминистърът коментира и процедурата за цялостно изграждане на газопровода „Южен поток" на българска територия.
Според Трайков прогнозните стойностни за проекта у нас вече са превишили първоначалните финансови отчети и не е сигурно дали той би бил печеливш за България.

Вижте повече във видеото.