Промишлената дейност в еврозоната с 2,5-годишен връх през декември

Икономиката се връща на пътя на възстановяването, но все още е слаба и уязвима, коментира експерт

16.12.2013 | 17:20
Промишлената дейност в еврозоната с 2,5-годишен връх през декември

Промишленият сектор в еврозоната изкачи две и половина годишен връх през декември, сочат предварителни данни за PMI индекса. Последният се повишава до 52,7 пункта този месец спрямо крайна стойност от 51,6 през ноември и надминава очакванията, показва доклад на Markit Economics, цитиран от WBP Online.

В сектора на услугите цифрите отчитат лек спад до 51,0 пункта след 51,2 в края на ноември, също разминавайки се с прогнозата за 51,5 пункта.

Смесеният предварителен PMI за еврозоната през декември достига 52,1 пункта, надминавайки крайния резултат от 51,7 през ноември.Hidden Field

„Повишаването на индекса след два поредни месеца на спад е голямо облекчение и връща икономиката на пътя на възстановяването“, коментира главният икономист в Markit Крис Уилямсън. „Възходът означава, че през четвъртото тримесечие бизнесът изпитва най-силното разширяване от първата половина на 2011 г. и отбелязва второ поредно тримесечие на растеж. От друга страна, данните за PMI сочат едва 0,2% растеж на БВП през тримесечието, напомняйки ни, че икономиката все още е слаба и уязвима“, добавя експертът.

Активността в промишления сектор на Германия продължава да се усилва през декември, като за това говори две и половина годишният връх на предварителния PMI през декември. Индексът се качва до 54,2 пункта, доста над 52,7-те през ноември и прогнозата за 53,0.

„Промишлеността успява да завърши силно годината с увеличаване на търсенето и създаване на работни места, обнадеждавайки ни, че секторът набира инерция“, каза старши икономистът в Markit Тим Мур.

В сектора на услугите обаче се наблюдава влошаване, белязано от двумесечно дъно – предварителните данни сочат 54,0 пункта след 55,7 през миналия месец. Очакванията на анализаторите бяха за около 55,3 пункта.Hidden Field

В същото време във втората по големина икономика в еврозоната – Франция – заедно със сектора на услугите се свива и промишленият. За 22-ри пореден месец PMI в промишлеността  не може да премине границата от 50 пункта, която разграничава растежа от свиване. Предварителният индекс пада до 47,1 пункта от финални 48,4 през ноември, бележейки 7-месечен спад, а прогнозата за 49,0 пункта също остава далеч.

„Предварителните данни за PMI разкриват тревожното състояние на френската икономика“, каза старши икономистът в Markit Андрю Харкър.

Секторът на услугите бележи шестмесечно дъно, като предварителният PMI там пада до 47,4 пункта от 48,0 в края на ноември.

И бизнес доверието в страната не прави изключение от незадоволителния облик на икономиката. За него предварителните данни също показват най-слаб резултат от седем месеца – 47,0, което е с цял пункт по-малко от цифрите в края на миналия месец.

Повече по темата в материала на Bloomberg!