Великобритания ще въведе нов данък при продажба на недвижимо имущество от 28%

Налогът ще се плаща от чужденците, които продават неосновно за тях жилище.

07.12.2013 | 12:28
Великобритания ще въведе нов данък при продажба на недвижимо имущество от 28%
Великобритания ще въведе нов данък при продажба на недвижимо имущество от 28%

Властите във Великобритания решиха да въведат данък за имотите, които се купуват от тях. Той ще бъде в размер на 28% и ще се събира от април 2015 г.

Според BBC мярката трябва да предпази от надуването на имотния балон на Острова. В момента имотите в Лондон поскъпват с 10% годишно.

"Никак не е справедливо тези, които живеят в собствената си страна, да плащат данък върху дохода от продажбата на дом, който не е тяхно основно място за живеене и в същото време онези, които не живеят тук постоянно, да не плащат нищо", заяви финансовият министър Джордж Озбърн.

Според експертите това е свързано с покупките, извършвани от чужденци на вторичния пазар. 70% от жилищата в центъра на британската столица се купуват от богаташи от Близкия изток, Китай, Русия и САЩ.

Очаква се луксозните имоти в центъра на Лондон да поскъпнат с 3% през 2014 г., но да паднат с 1% през 2015 г., когато данъка ще влезе в сила.

Експертите се надяват, че въвеждането на новия данък няма да повлияе сериозно на търсенето на жилища от страна на чуждестранни граждани. Те са привлечени преди всичко от качеството на живот и от политическата стабилност във Великобритания, а не от перспективата за спекулация с недвижими имоти на пазара, считат анализаторите.