fallback

Гърция е с най-висок процент на хора, изложени на риск от бедност в ЕС

Без социални помощи, почти половината население щеше да е изложено на риск от бедност

06.12.2013 | 09:53

Почти една четвърт от гърците са изложени на риск от бедност, сочат последните статистически данни на Гръцкия статистически институт. Ако нямаше социални помощи, почти половината население на Гърция щеше да е изложено на риск от бедност.

Новото проучване показва, че 23,1% от гърците са били изложени на риск от бедност през миналата година. За сравнение през 2009 г. техният брой е възлизал на 19,7%.

Данните разкриват, че повече от 900 000 домакинства скоро могат да печелят по по-малко от 11 900 евро годишно - средства за двама възрастни и две деца под 14-годишна възраст.

В групата на най-уязвимите влизат самотните родители, възрастните хора и безработните мъже.

Според анализатори това, което ще пречи на растежа на гръцката икономика през следващите две години е увеличението на данъците, бюджетните съкращения, както и слабият износ.

Скорошен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показа, че рецесията в Гърция е натоварила по-сериозно икономиката от очакванията и това подкопава устойчивостта на дълга. Освен това увеличава значително гръцката безработица.

 

fallback
fallback