fallback

Добрев: Приходите от новия ВЕИ данък няма да покрият дефицита в НЕК

Управляващите категорично отрекоха постъпленията от тази такса да отидат в бюджета на енергийния регулатор.

04.12.2013 | 16:56

Заложените приходи от 160 милиона лева от 20-процентната такса за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия, която все още не е одобрена от парламента, стана причина за спор между управляващи и опозиция. Според бившия енергиен министър Делян Добрев те ще бъдат крайно недостатъчни, за да покрият прогнозния дефицит от 620 милиона лева в Националната електрическа компания до началото на следващия регулаторен период през лятото на 2014 година. От правителството обещаха още мерки в подкрепа на стабилизиране на НЕК, но не уточниха какви.

По време на блиц контрола в сряда премиерът Пламен Орешарски уточни, че постъпленията от такса ВЕИ, срещу който протестират производителите на зелена енергия, ще се използват за рекапитализиране на енергийната система. По закон енергодружествата трябва да купуват задължително и да плащат на ВЕИ-централите произведения от тях ток, а НЕК след това трябва да им възстановява разходите. През последните години обаче бяха присъединени много зелени мощности, което натовари финансово електрическата компания. Управляващите категорично отрекоха постъпленията от тази такса да отидат в бюджета на енергийния регулатор.

„Това ще бъдат пари, които ще влязат в бюджета, ще бъдат използвани за рекапитализиране на системата, тоест за инвестиционни разходи вътре в системата,“ коментира Орешарски.

Механизмът, по който ще се подпомага НЕК, не се хареса на опозицията. 

„Не смятаме, че капитализацията през държавен орган, когато бюджетът харчи средства не да увеличава капитала на едно търговско дружество, а придобива инвестиции, на които държавата ще стане собственик, решава проблема на предполагаемите дефицити в енергийната система ,“ коментира Владислав Горанов от ГЕРБ.

Предстои да бъде одобрена таксата за зелена енергия в парламента. Засега не е категорично ясно, че размерът ще остане точно 20 %. Управляващите се аргументират, че подобен налог е въведен в редица други страни.

fallback
fallback